Availability
of accomodation
Family destination
Bezoeken
Culturele rijkdom
Landelijk erfgoed
Share

Een landelijk erfgoed om te ontdekken…


Ontdek de rijkdom van ons landelijk erfgoed en de bezienswaardigheden als u onze karakteristieke dorpjes en de omgeving bezoekt.
agandir - menhir patrimoine rural sancy territoire les cheires puy de dome aydat

De menhir van Fohet


Deze menhir, genaamd "de lange steen" heeft een totale hoogte van 4,75 m, weegt ongeveer 15 ton, is van graniet en is een voorbeeld van een megaliet. Door de grote afmeting en de geïsoleerde ligging midden op een plateau met een panoramisch uitzicht op Aydat, de Sancy en de Puy de Dôme wordt hij aangemerkt als een monument uit het neolithisch tijdperk.

Lange tijd werden de processies van begrafenissen van het dorp geleidt langs “de lange steen” waar de priester zijn gebeden voordroeg.

De menhir is onlangs weer rechtop gezet.
agandir - Dolmen de Cournols

Het hunebed van Cournols


Het hunebed is van een soort die niet veel voorkomt onder de megalieten die geregistreerd zijn in de Auvergne. Het is de fundering van wat men noemt een overdekte gang. De lengte is 11 m, georiënteerd op het oosten met achtereenvolgens een open ingang, twee kamers bedekt met een grote steen en aan het einde een derde steen.

Het geheel bevond zich in het midden van een niet overdekte grafheuvel.

Het hunebed is beschadigd door de bliksem. In de XIXe eeuw heeft men bij opgravingen bijlen van geslepen stenen ontdekt en meer recent een bronzen bijl.

 
agandir - curiosites patrimoine rural saint-saturnin decouvertes et visites auvergnates

De hutten van gedroogde steen


Ze zijn gelegen bij de oude beekjes van de plateaus van la Montagne de la Serre en de Vigeral. Er zijn weilanden voor de koeien en bebouwbare terrassen. De gestapelde stenen geven de grenzen aan van de kleine perceeltjes, een karakteristiek voorbeeld van de versnippering van de terreinen in de Auvergne.

Daar vindt u de "courtas", smal en primitief, van gestapelde droge stenen, waarin vaak maar plaats was voor 1 persoon, in elkaar gedoken. De herder kon hier schuilen voor het onweer als hij zijn kudde hoedde. De “courtas” hebben de opening aan de kant van de wei, in het gunstigste geval aan de zonzijde, uit de wind. Degenen die we vandaag nog kunnen aanschouwen dateren uit het einde van de XIXe eeuw. Het merendeel is door begroeiing niet meer zichtbaar en gelegen op privéterreinen.
agandir - Pont de la Monne à St Amant Tallende

De brug van de MonneEen mooie Gotische brug die waarschijnlijk gebouwd is in de XIIIe eeuw en die één van de opvallendste voorbeelden is van dit type kunstwerken van de Basse-Auvergne. Deze brug diende als een van de hoofdpoorten van de stad. Er zijn vier brugbogen die teruggaan tot de XIIIe eeuw. Vier pijlers ondersteunen de vier bogen.

De brug overspant de Monne en tuinen en terrassen en u heeft een prachtig uitzicht op de belangrijke funderingen van de vestingmuren, opgetrokken in 1443 door Charles de VII en Betrande de la Tour. Vanaf de brug, met het gezicht naar de stad kunt u aan de rechterkant een molen zien, waarvan de watertoevoer voor het rad van de molen bewaard is gebleven.
agandir - gorges de la monne site naturel preserve auvergne puy de dome flore faune

De brug van Riberolles


Deze brug ligt op de oude weg van Olloix naar Cournols. Tot 1872 behoorden Olloix en Cournols tot dezelfde gemeente. Dichtbij deze brug, die gerestaureerd is in 1980 bevinden zich enkele overblijfselen van twee molens.

Het dorp Riberolles, verlaten einde van de XIXe eeuw, bevindt zich stroomopwaarts van de brug. Bij de ruïnes van het dorp is een activiteit van "ontdekking van planten" gepland, zoals varens, planten voor moestuinen en medicinale planten.

De brug ligt ook op de kleine wandeling van de "Gorges de la Monne".
Contact Toegang
Office de Tourisme Intercommunal - Onze receptie kantoren | Partners | Pers | Groepen
Wettelijke vermeldingen
Facebook Twitter Office de Toursime Intercommunal LAVE Parc naturel régional des Volcans d'Auvergne